5 tips om je rijbewijs in 1 keer te halen


Al sinds 2004 zijn er duizenden leerlingen opgeleid om zelfstandig en vol vertrouwen achter het stuur te zitten. Dankzij onze ruim ervaren rijinstructeuren hebben wij alle tips & tricks verzameld die jou zullen helpen om in 1 keer je rijbewijs te halen. Volg deze 5 tips om je kans nog meer te vergroten!

1 – Haal voldoende slaap

Ontspan zoveel mogelijk de avond ervoor. Ga op tijd naar bed en probeer minimaal 8 uren aan slaap te halen. Op die manier ben je de volgende dag helemaal uitgerust achter het stuur.

2 – Eet een goed ontbijt

 Eet een banaan! In bananen zitten stoffen die goed zijn voor je alertheid en concentratie. Combineer dit met langzame koolhydraten zoals muesli, brood, havermout, etc. voor voldoende brandstof voordat je begint.

3 – Plan een examen in de ochtend

Het liefst rijd je af na de spits. Dit zal rond 10:00 zijn. Hierdoor is het minder druk op de weg waardoor je minder zenuwachtig zal zijn. Daarnaast hoef je ook niet de hele dag te stressen en begin je z.s.m. aan je examen. En nog als laatste: in de ochtend ben je het meest alert. Doe hier je voordeel mee.

4 – Neem een rijles voordat je begint

Wij raden je aan om een rijles te nemen voordat je aan je examen begint. Je bent dan warmgedraaid, hebt even achter het stuur gezeten en je zal hierdoor merken dat je minder zenuwachtig bent.

5 – Rij niet defensief en wees niet bang voor fouten

Tijdens je examen verwacht je examinator o.a. dat je voorzichtig rijdt en zorgt voor een goede verkeersdoorstroming. Er wordt hierbij gekeken naar hoe goed je in de spiegels kijkt en het anticiperen op verkeerssituaties. Gelukkig heb je dit tijdens de rijlessen al geleerd, maar pas op: rijd niet te voorzichtig! Een voorbeeld hiervan is onder de toegestane snelheid rijden of te lang wachten voordat je de weg oversteekt. Probeer dus niet ”anders” te gaan rijden dan dat je geleerd hebt van de rijinstructeur.

Slaat de motor af of lukt een oefening je niet in 1 keer zoals fileparkeren? Dat geeft niet. Fouten maken mag tijdens je examen. Als dit je voorkomt, blijf optimistisch en laat het los. Rijd rustig verder en houd je zelfvertrouwen. Na het afrijden krijg je meestal gelijk te horen of je geslaagd bent.

Kortom: houd je rustig, en geef jezelf een dikke vette schouderklop wanneer het gelukt is! Autorijschool Centra helpt jou graag bij het slagen voor je rijbewijs.